Agenda concejo de Grado/Grau

martes, 26 de mayo de 2020

Novedades Biblioteca Digital Moscona mayo 2020


La Biblioteca Digital Moscona (BiDiMos) es una colección que supera ya ampliamente el centenar de publicaciones sobre el concejo de Grau/Grado, desde 1915 a la actualidad, digitalizadas en PDF y que están accesibles a través de la web municipal: https://www.ayto-grado.es/biblioteca-digital-moscona


La BiDiMos incluye libros, revistas, folletos, inéditos fotografías históricas  y otros documentos digitalizados sobre temas locales, editados en Grau y/o de autores locales. Es importante recordar que sólo podemos incluir en esta biblioteca digital obras propiedad del ayuntamiento o cuyos autores-editores nos autoricen.

Regularmente se van añadiendo nuevos contenidos. Este mes, entre otras novedades que detallamos a continuación, hemos comenzado a incluir los marcapáginas del concurso escolar de la Biblioteca y de los Encuentros de Literatura y Artes que cada año ilustra un artista local diferente. Hemos añadido dos monografías importantes como son la dedicada al fotógrafo Manolo Blanco o el libro del ayuntamiento sobre el queso afuega´l pitu. Hemos completado los números que nos faltaban de la revista de historia local “Grado-Grau, villa y alfoz” o de  “Las Hojas del Foro de Creación y Lectura de la Biblioteca”. También hemos comenzado a recuperar la revista de historia “Viejo Cubia” que editó la asociación ACFAYD entre 2002 y 2005. Finalmente, en el apartado de Imágenes Históricas hemos añadido una selección de fotos antiguas de calles y plazas de Grau/Grado.

Las novedades de mayo de 2020 son las siguientes:

Libros:

Revistas:

Grado-Grau, villa y alfoz: actas de las Jornadas de Estudios Locales
Las Hojas del Foro de Creación y Lectura de la Biblioteca de Grado
·         Nº 14. Octubre 2016 (417 Kb.)

vegadeanzo.es. Revista de la Asociación de Vecinos de Vega de Anzo
·         Nº 1. Verano 2010 (6 Mb.)

Viejo Cubia. Revista histórica de Grado (Asociación ACFAYD)
·         Nº 1. Diciembre 2002 (15 Mb.)
·         Nº 4. Diciembre 2005 (27 Mb.)

Folletos y otros:


Marcapáginas Concurso Escolar de la Biblioteca.
Marcapáginas de los Encuentros de Literatura y Artes.

viernes, 22 de mayo de 2020

Pieza 2. Cántara del lleche


Fai dellos días asoleyemos la semeya d’una pieza de la colección del Muséu Etnográficu de Grau ya güei espublizamos la esplicación redactada pol arqueólogu Santiago Rodríguez Pérez. Gracias tamién al Serviciu de Normalización de Grau ya Candamu pola revisión del testu:
De xuru, acertastis. Yá una cántara pa tresportar el lleche, al mercáu o a la esñatadora. Tamién valían pa dir por augua, ya contener líquidos en xeneral.

En 1881 créase en Xixón la primer fábrica d’hoxalata. Con esti material, los ferreiros/hoxalateiros, entaman a fabricar preseos (queseras, candiles, mantequeras, etc.) ya tamién cántaras como esta, que fonon sustituyendo a las ferradas de madera ya recipientes de barru. Las cántaras d’hoxalata tenían ventayas: yeran más hixénicas, fáciles de llavar, de menos mantenimientu ya permitían conservar bien el lleche nel tresporte, sobre manera nel branu.

Estas cántaras usábanse pa llevar el leche al mercáu ou pa recoyela nas caserías ya distribuyila, ya tamién pa llevala a las esñatadoras. Polos años 1910-1920, entaman a desendolcase las primeras industrias llácteas n’Asturias, las fábricas de mantega ya queisu. Una d’ellas, la d’Ángel Arias, en 1920, empecipióu a repartir ya instalar esñatadoras mecánicas (las de manivela que inda se ven en mercaos) polos pueblos ya villas, creando puntos de recoyida pa llevar dempués las ñatas a la fábrica a faer mantega. Las máquinas taban en casas particulares ya en comercios; en Grau había esñatadoras na villa, ya tamién en pueblos como Temia, Santianes de Molenes, Santu Adrianu del Monte, etc., au se llevaba el lleche pa sacar la ñata ya vendela.

La xente baxaba colas cántaras del lleche cargadas nas albardas de los burros au taba la esñatadora. Esñataban el lleche, ya devolvíanlu esñatáu, col sueru, ya pagaban polas ñatas, que yera lo que se vendía. Dempués, venían las camionetas a recoyer la materia prima pa llevala a la fábrica. Por Grau pasaba la llinia de la fábrica d’Arias, que cubría Uviéu-Les Regueres-Candamu-Grau ya Pravia. Pasada la guerra, las fábricas entamanon a recoger el lleche directamente ensin esñatar.
Eso yá lo que tán faendo las muyeres de la semeya, tán aguardand
o a que-ys entreguen el lleche dempués de llevalu a esñatar. La semeya féixose’l 2 de febreiru de 1925 en L.luarca, ya’l pie de semeya yá “Lecheras en Luarca”. Féixola Ruth Mathilda Anderson, una investigadora americana que percorrióu Asturias en 1925, ya de la que se feixo una esposición fai dous años en Xixón ya qu’anduvo por Asturias, entitulada Hallazgo de lo Ignorado. Fotografías de Asturias de Ruth M. Anderson para la Hispanic Society of America, 1925 (podéis ver dellas semeyas más eiquí: https://www.lavozdeasturias.es/noticia/cultura/2018/07/17/mujer-mostrara-asturias-nunca-habias-visto/00031531840008527679806.htm )

Las cántaras de lleche típicas que tenemos agora n’alcordanza son las d’aluminiu, que s’usaban pa tresportar el lleche ou almacenalu pa la recoyida del camión. Estas entamanon a fabricase nos años 20, ya fonon deixando d’usase cola xeneralización de los tanques de fríu modernos nas ganaderías, nos años 80-90. Pero enantes d’estas, por un tiempo usánonse muncho las d’hoxalata. N’Andalucía, La Mancha, ou Extremadura, úsanse pa tresportar aceite ya vinu, ya llámanlas zafras, alcuzas, ou cántaras.

Si queréis saber más cousas de la historia de la industria lláctea n’Asturias, hai dous llibros bonos sobre’l tema, d’au garremos información pa esti testu:



miércoles, 13 de mayo de 2020

REAPERTURA PARCIAL DE LA BIBLIOTECA PÚBLICA DE GRAU/GRADO

La Concejalía de Cultura de Grau/Grado informa:

REAPERTURA PARCIAL DE LA BIBLIOTECA PÚBLICA DE GRAU/GRADO

Desde el Viernes día 15 de mayo

Horario: Lunes a Viernes de 9 a 14 horas

Solo para préstamos y devoluciones. Sin libre acceso a las salas y la colección.

Para préstamos, las obras solicitadas por los usuarios serán facilitadas por el personal de la Biblioteca. Recomendamos y agradecemos que nos llamen previamente (985754813) para preparar los libros y/o documentos que nos pidan.

Puede consultar el catálogo de la Biblioteca en este enlace

Las obras que nos devuelvan no estarán disponibles para préstamo hasta que pasen una cuarentena de dos semanas.

Durante esta fase aún NO estará permitido:
•    Acceso a las salas (atenderemos en el hall de entrada)
•    Uso de aseos, telecentro, salas de lectura de prensa, salas de estudio, etc.
•    Reservas ni Préstamo Interbibliotecario

Se recomienda que los usuarios acudan solos a la Biblioteca, salvo los menores de 14 años que solo tendrán acceso cuando estén acompañados de un adulto.

Por su seguridad y la de todos: Acuda con mascarilla. Utilice el gel hidroalcohólico situado a la entrada. Mantenga la correspondiente distancia interpersonal y cumpla las indicaciones del personal de la Biblioteca.




En esta primera fase os atenderemos desde el hall de entrada con todas las garantías para cumplir la legalidad y prestar los servicios autorizados con el menor riesgo de contagio y propagación del Covid-19, tanto para el personal como para los usuarios. 

Piezas del Muséu Etnográficu de Grau

Bueno, pues tras el éxito de las primeras piezas, seguimos compartiendo material del muséu. El otru día yera una pieza facilina, esta vez vamos complicalo un pouco.
¿Qué ya esta pieza? ¿Qué líquido se transportaba n’ella, ya dónde? ¿De cuándo será? Y ya pa premiu, en otras partes de España usan piezas similares pa transportar otro líquidu preciosu... ¿dónde ya cuál?

Esta vez ponemos pista. Una foto que ta tomada en L.luarca en 1925, y aparez nuestra protagonista. Ya vos diremos de quién ya la foto y lo que tan faciendo esas muyeres.

Contadnos si tenéis alguna por casa, si conocisteis a alguien que las usase, etc.



miércoles, 6 de mayo de 2020

“Examínate sin cortes”

Estudiantes con exámenes online
“Examínate sin cortes”

La Casa de Cultura de Grau/Grado oferta, a los estudiantes residentes en el concejo con exámenes telemáticos, el servicio “Examínate sin cortes”.

Si no dispones de una red de internet segura y fiable para poder realizar tus exámenes oficiales online, la Casa de Cultura de Grau/Grado pone  a tu disposición las instalaciones del Telecentro (CDTL)  con conexiones seguras.

Puedes traer tu propio equipo informático portátil, pero si no lo tienes, también te podemos facilitar un ordenador de sobremesa. Los estudiantes que lo soliciten realizarán los exámenes cumpliendo con todas las medidas de seguridad y solo el tiempo estrictamente necesario.

Para hacer uso de este servicio, la persona interesada deberá contactar con el Telecentro (CDTL) con al menos dos días de antelación a través del teléfono 985754813 (en horario de lunes a viernes de 9 a 14 h.) o del mail telecentro.alberto@ayto-grado.es


Chicolateras/Chocolateras del Museo Etnográficu de Grau

Va dellos días difundimos estas 4 semeyas de piezas de la colección del Muséu Etnográficu de Grau pa ver si las reconocíais, ya pa ver si nos podéis cuntar cousinas d'ellas, de la sou rellación col conceyu Grau, etc.

Güei vamos cuntavos dalgo más sobre ellas gracias a esti testu que nos apurrió l’arqueólogu Santiago Rodríguez Pérez. Gracias tamién al Serviciu de Normalización de Grau ya Candamu pola torna del testu.

Como yá indicóu nel sou comentariu Mari Paz Méndez, las piezas qu’espunximos yeran chicolateras.

Las de cobre fonon fabricadas en Miranda (Avilés), au esistióu una industria tradicional de fabricación de calderas, sartenes, ya outras piezas de cobre, a lo menos dende’l sieglu XVII, pero probablemente dende muncho enantes. Los caldereiros vendían la sou producción en Galicia, Asturias ya Lleón. Son piezas de cobre batíu, col mangu de fierro, entrambas las dous del sieglu XIX.

La segunda de fierro fundíu, ta fabricada por A.K. & Sons (Archibald Kenrick and Sons), en Birmingham, na segunda metá del sieglu XIX. N’Asturias, xunta las de cobre, importábanse estas piezas, que bien llueu fonon sustituyidas polas fabricadas eiquí, como la cuarta que vos amosamos, de fundición de fierro ya esmalte blancu nel interior, fabricada en Xixón pola compañía de Laviada y Cía, al rodiu 1900.

El consumu de chicolate ponse de moda a lo llargo del sieglu XVII, ya pasu ente pasu, estiéndese’l sou consumu na sociedá. Nel inventariu de bienes del palaciu de Miranda-Valdecarzana, del añu 1719 (l’actual casa Cultura de Grau), ente outros muebles ya oxetos, méntase yá “una piedra de llabrar chicolate con dous duernos, una mano ya una paleta de fierro ya un cuchiellu ya una manta que sirve pa lo mesmo”.

Cola llegada de la industrialización, entama la producción masiva de chicolate ya’l sou consumu popularizóuse muncho n’Asturias a finales del sieglu XIX. Las fábricas más antiguas d’Asturias yeran “La Primitiva Indiana” (Xixón, 1860), ya la “Perla Americana” (Uviéu, 1853). Poco a poco, fonon creándose pequeñas fábricas por tolos conceyos.

En Grau tamién hubo molinos ya producción chicolatera. Yá nel diccionariu de Madoz, en 1845 cítanse dellos molinos nel conceyu. Posteriormente, creánonse pequeñas fábricas. Concretamente dous:
  •       Chocolates Manuel Coalla, propiedá de Manuel Coalla Suárez. La primer fábrica fixénonla n’Alcubiella (tenemos noticia d’ella a lo menos dende 1902, nel llibru Asturias Industrial), ya d’ehí treslladóuse a la cai Eduardo Sierra, de la villa moscona (publicidá de la mesma apaez en 1924, nel llibru Asturias. Guía monumental, histórica, artística, industrial, comercial y de profesiones, asina como nel Álbum comercial, literario, gráfico y descriptivo de Grado y su concejo).
  •    Chocolates “La Somedana”, propiedá de Manuel Álvarez Rodríguez, rexistrada en 1928.    Entrambas las dous tán recoyidas nel trabayu de Claudia Prieto Rodríguez, Chocolate y publicidad en Asturias. Las fábricas de chocolate, 2015).

Si queréis enanchar la información sobro’l chicolate ya la sou industria n’Asturias, recomendámosvos el llibru de Claudia Rodríguez, que podéis consultar n’internet:

Prieto Rodríguez, Claudia (2015). Chocolate y publicidad en Asturias. Las fábricas de chocolate. Xixón: Muséu del Pueblu d’Asturies; Fundación Municipal de Cultura, Educación y Universidá Popular; Conceyu Xixón. Disponible en: https://museos.gijon.es/from/9935/publicacions/show/7068-chocolate-y-publicidad-en-asturias-las-fabricas-de-chocolate.

Tamién podéis alcontrar información eiquí:


Deixámosvos eiquí outros llibros ya artículos rellacionaos cola vida tradicional ya con Grau, que tán disponibles tamién en PDF.

Vigón Menéndez, Lucía (2016). Monasterios, salud y burguesía. 1850-1975: auge y declive de la industria chocolatera en Asturias. Disponible en: https://thefoodiestudies.com/monasterios-salud-y-burguesia-1850-1975-auge-y-declive-de-la-industria-chocolatera-en-asturias/ [descargar el PDF]

Madrid Álvarez, Vidal de la (2005). "El palacio de Miranda-Valdecarzana y la capilla de Nuestra Señora de los Dolores de Grado". Liño: Revista anual de historia del arte, pp. 103-125.  Disponible en: https://www.unioviedo.es/reunido/index.php/RAHA/article/view/1733 [descargar el PDF]

López Álvarez, Juaco; Gayo Arias, Sonia; Lombardía Fernández, Carmen; Pérez Morán, Elena (2005). Los asturianos na cocina. La vida doméstica n’Asturies, 1800-1965 / Los asturianos en la cocina. La vida doméstica en Asturias, 1800-1965. Catálogo de la exposición. Xixón: Muséu del Pueblu d’Asturies; Fundación Municipal de Cultura, Educación y Universidá Popular; Conceyu Xixón. Disponible en: http://www.gijon.es/publicacions/show/4256-los-asturianos-en-la-cocina-la-vida-domestica-en-asturias-1800-1965/

VVAA (2002). Trabayar pa comer: producción y alimentación na Asturies tradicional. Documentación xeneral. Xixón: Fundación Municipal de Cultura, Educación y Universidá Popular. Disponible en: https://museos.gijon.es/publicacions/show/4996-trabayar-pa-comer-produccion-y-alimentacion-na-asturies-tradicional